GRIPA

    Gripa este o boala virala respiratorie, extrem de contagioasa, care apare cel mai frecvent iarna si primavara.
    Gripa este confundata adeseori cu guturaiul (raceala). Desi atat raceala cat si gripa sunt determinate de virusuri care infecteaza calea respiratorie superioara, simptomele gripei sunt mai pronuntate, iar complicatiile ei mai severe.

Care este cauza?

Virusul gripal, imagine electrono-microscopica

    Gripa este cauzata de catre virusurile gripale. Se cunosc 3 tipuri de virusuri gripale numite A, B si C. Tipul A include mai multe tulpini (subtipuri) diferite care tind sa se schimbe in fiecare an. El este responsabil de cele mai mari epidemii de-a lungul timpurilor. Tipurile B si C sunt virusuri mai stabile. Tipul B cauzeaza epidemii restranse, mai putin severe, iar tipul C apare in cazuri sporadice.

Cum se transmite?

    Gripa se transmite rapid de la om la om si afecteaza mai ales persoanele cu o rezistenta mai slaba a organismului, cum ar fi copiii, batranii si bolnavii cronici. Virusul gripal se raspandeste in aer prin picaturile de saliva si secretii respiratorii pe care bolnavul le elimina atunci cand vorbeste, tuseste sau stranuta. Transmiterea se face prin contact direct de la bolnav la omul sanatos. Ea este posibila si prin contact indirect, prin obiecte recent contaminate cu secretii. Aglomerarile de oameni (scoli, cazarmi, sali de spectacole, localuri publice, mijloace de transport in comun, etc.) favorizeaza raspandirea gripei la mase mari de populatie.
    Perioada de contagiozitate a unui bolnav incepe cu 1 - 2 zile inaintea debutului si dureaza pana in convalescenta.

Cum se manifesta?

    Dupa o perioada de incubatie scurta de 1-3 zile, gripa se instaleaza brusc cu alterarea marcata a starii generale a organismului, care obliga bolnavul sa zaca la pat.
    Principalele simptome sunt:

    Aceste simptome acute de obicei dureaza intre 3 si 5 zile.
    Urmeaza perioada de convalescenta care are o durata de 7 pana la 10 zile si se caracterizeaza prin scaderea febrei, astenie, transpiratii abundente etc. Cel mai important aspect al acestei perioade este scaderea capacitatii de aparare a organismului fata de alte infectii, cu risc de aparitie a complicatiilor.

Care sunt complicatiile?

    Gripa pote cauza complicatii serioase, mai ales la bolnavii cronici sau la persoanele de varste extreme (copii, batrani). Cele mai cunoscute complicatii sunt:

    Gravidele infectate cu virus gripal pot suferi avorturi spontane sau se poate ajunge la malformatii fetale.
    O alta complicatie a gripei este sindromul Reye, care se caracterizeaza pin afectarea cu predilectie a ficatului si a creierului, putandu-se ajunge la coma si uneori la moarte. Aparitia sindromului Reye este pusa pe seama consumului de aspirina in timpului gripei. Sindromul Reye apare de obicei la copii si adolescenti. Pentru acest motiv, cel mai bine este sa evitam consumul de aspirina cand avem gripa.

Cum se trateaza?

    Tratamentul antigripal este orientat spre ameliorarea simptomelor, intrucat nu exista un tratament care sa actioneze direct asupra virusului. Formele comune, necomplicate nu se interneaza. Se prefera izolarea la domiciliu, intr-o camera bine aerisita si repaus la pat pentru a se evita suprainfectiile bacteriene. Se administreaza antipiretice, antialgice, antitusive, decongestionante nazale, vitamina C, calciu sub forma de tablete efervescente. Deoarece aspirina este in legatura cu sindromul Reye, nu se da aspirina la copiii si tinerii cu gripa. Se recomanda cat mai multe lichide sub forma de ceaiuri, supe, sucuri de fructe. Gripa necomplicata nu se trateaza cu antibiotice. Acestea se folosesc doar in caz de suprainfectii bacteriene.
    Daca dupa 5 zile simptomele nu se amelioreaza, ci dimpotriva se agraveaza, este posibila aparitia unei complicatii, prezentarea la medicul de familie fiind in aceste cazuri obligatorie.

Cum se previne?

    Pentru prevenirea gripei se recomanda evitarea contactului cu persoanele bolnave (care tusesc si stranuta) mai ales in perioadele de epidemie. Dupa o calatorie cu mijloace de transport in comun, dupa vizitarea unor institutii publice, etc. se recomanda spalarea mainilor cu apa si sapun.
    Cea mai buna cale de a preveni gripa este vaccinarea care trebuie facuta din timp, inainte de sezonul epidemic (luna octombrie - noiembrie). Vaccinurile au o eficienta de 60-70% in prevenirea gripei, din cauza variabilitatii virusurilor gripale. Aproximativ 1-2% din cei vaccinati pot avea simptome usoare de gripa in primele 24 ore dupa vaccinare. Nu primesc vaccin antigripal copiii sub 6 luni, persoanele alergice la oua (deoarece sunt folosite la prepararea vaccinului).
    Daca epidemia de gripa a inceput, se pot folosi Amantadina sau Rimantadina pentru prevenirea gripei. Ele trebuie administrate pe toata perioada epidemiei si dau efecte adverse. Sunt insa costisitoare si ca atare mai rar folosite.